Assalamualaikum n selamat sejahtera semua...
Kali ni sy nk share pasal resepi manisan skit...iaitu
PUDING GULA HANGUS.Puding ni dinamakn sebagai gula hangus sebab gula tu kita akan masak atas api sampai jadi keperang- perangan bukan hangus eaa..Puding ni simple je nak buat n bahan - bahan pun mudah didapati..sesuai utk semua..
Bahan-bahan yg diperlukan :
6 biji telur ayam saiz sederhana
1 tin susu cair Ideal
1 tin air (guna je tin susu cair tadi)
5 camb. gula pasir
1 camt. esen vanilla
5 camb. tepung jagung
secubit garam - utk menaikkan rasa lemak susu cair td..
Bahan utk gula hangus / karamel :
8 camb. gula pasir
Mula-mula pnaskan air kukusan dulu.
Then, cara utk buat badan puding:
1)Telur ayam pukul hingga sebati je..(jgn pukul sampai kembang eaa)
2)Masukkan gula pasir, susu cair, air, esen vanilla, n garam
3)Dalam bekas yg lain, larutkn tepung jagung dgn sedikit air
4)Apabila tepung jagung dh larut..masukkan larutan itu ke dalam campuran adunan td
5)Kacau semua hingga sebati
6)Apabila adunan telah sebati, boleh lah buat karamel.
-cairkan gula pasir di dalam loyang (gunakan api yg kecil je)..hingga jd perang keemasan.
7)T
uangkan adunan badan puding td ke atas karamel yg telah cair
8)Then, letakkan loyang td ke dalam periuk kukusan perlahan-lahan..
9)Kukus selama 30 minit.
10)Selepas 30 minit, boleh buka penutup periuk n cuba cucuk pd tgh-tgh puding guna btg lidi,.Kalau tiada ap2 yg melekat
pd btg lidi brmksud puding dh siap :)
11)Last sekali, telangkupkn puding ke dalam bekas yg besar sedikit.Biarkn puding sejuk seketika sebelum dimasukkan ke
dalam peti ais.
SEDAP DIHIDANGKAN SEJUK-SEJUK.
.
No comments:
Post a Comment